Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Shetlandponystal Oberon


Nieuws 2019

Eerst even een kleine update van het afgelopen jaar.

Omdat het heel lang onzeker is geweest of we konden blijven beschikken over de weilanden achter ons huis, hadden we besloten onze pony's niet meer te laten dekken. Het is immers verre van ideaal en volstrekt niet de bedoeling om veulens op stal groot te brengen.

Onze fokkerij stond dus op een zeer laag pitje in afwachting van wat de toekomst zou brengen.

Gelukkig is hier een paar weken geleden duidelijkheid over gekomen. Voorlopig verandert er niets en kunnen we nog gebruik blijven maken van de bijna 1 ha. grasland. Ook kregen we een stuk weiland aangeboden van 1/2 ha, waar we in de toekomst ook gebruik van mogen maken.

Ineens is alles weer positief verandert en begint de deur naar een toekomst voor onze fokkerij weer open te gaan.

Zoals als alles er nu voorstaat, denken we er over om volgend jaar weer 2 merries te laten dekken. Welke merries en door welke hengst(en) daar gaan we de komende maanden maar eens over brainstormen.


31 augustus 2019:


De eerste keuring van het jaar en tevens onze premiekeuring.


We hadden eerder al 2 pony's opgegeven voor de fokdag in Oosterland, maar die dag was de temperatuurverwachting boven de 30ºC en dat wilden wij de pony's (en onszelf) niet aandoen.


We hadden Harley, Gravin en Isabeau ingeschreven en omdat we pas 's middags aan de beurt waren hoefden we ons niet te haasten.

Harley was als eerste aan de beurt. Zij was als enter voor het laatst geprimeerd en stond er op haar allerbest voor. Dit werd beloond met een 2e pr. en daar was ik ontzettend blij mee. Voor haar moeder Bernice weer ineens 5 punten erbij op weg naar het preferentschap, Ze staat dankzij Harley nu op 18 punten.

Gravin en Isabeau liepen in dezelfde rubriek en behaalden net als vorig jaar beiden een 2e premie. Dit hadden we ook verwacht en ze hadden beiden heel erg hun best gedaan.

Ik was dan ook bijzonder trots op onze 3 kanjers, die voor aanvang van hun rubrieken volkomen relaxed op hun beurt stonden te wachten in een voor hun niet alledaagse setting.

1 september 2019:


Wat een feest! Vandaag kwam Arianne Dijkstra (www.arifo.nl) een fotoshoot doen van onze pony's.

Dit had ik cadeau gekregen van Sandra voor mijn verjaardag.


We hadden de pony's er nog mooi op staan van de keuring gisteren en de andere 3 nog even extra gepoetst en allemaal een mooi wit halster omgedaan.

Met hulp van Martin, Sandra en Guusje ging Arianne aan de slag.


En wat zijn de foto's mooi geworden!

Echt helemaal geweldig!

Gelukkig mag ik ze hier laten zien en dankzij Arianne hebben we nu een mooiere website!!


Sandra: Hartstikke bedankt voor je top kado!

4 december 2019: HK in Mariënheem


Hoe het zover kwam dat Lothian op de hengstenkeuring verscheen....

Het is 2017 en nadat de eerste jaargang van de jonge hengst Goran van de Vijfmorgen is geboren, blijkt dat onze Lothian de enige bonte hengst is van dat jaar. Tegen de herfst oppert Jos dat het misschien wel leuk is om wat jonge hengsten aan te houden voor de HK van 2019. Hij heeft zelf 2 zwarte zonen van Goran en een jonge Walter (een volle broer van onze Gravin) en als ik het leuk vind kan Lothian daarbij. Ik vind het harstikke tof en een buitenkans voor Lothian, daar hij bij ons, na het verlies van Locksley, het enige veulen is. Wat is er mooier voor een jonge hengst om in een kudde op te groeien. Dus 8 april verhuist hij naar de Alloyse Hoeve, waar hij een heerlijke zomer, spelend, lerend en opgroeiend de wei in gaat met zijn maatjes.

Na een paar maanden op stal te hebben gestaan, splitst Jos de hengsten in tweetallen en komt Lothian bij zijn halfbroer Lord te lopen. Deze twee liggen elkaar goed en ze doen het super in de wei. In oktober word het serieus en geef ik hem op voor de hengstenkeuring; daar ik noch de kennis, noch de tijd heb om hem voor te bereiden voor deze speciale dag, brengen we hem 20 oktober naar Stal van Aschberg. Daar wordt hij klaargemaakt voor zijn "5-minutes-of-fame" op een zeer vakkundige wijze.

Omdat ik hem nog niet eerder zolang achter elkaar heb moeten missen, gaan Guusje en ik tussendoor nog een keer bij hem kijken en wandelen we mee met de jonge hengsten. Na 4 weken is hij al echt verandert. Krachtvoer en training maken hem al meer hengst en hij ziet er stoer uit met zijn korte beentjes. Hoe hoog hij precies is, weten we nog niet, maar hij valt duidelijk in de kleine maat en is daardoor de kleinst gefokte Oberon.


En toen was het ineens 4 december...

Samen met Sandra en Guusje vertrokken we om 7 uur vanuit Dordt; helaas door de drukte op de weg kostte het ons 3 uur om in Mariënheem te komen. Op zoek naar Lothian, liep ik door tot het einde van de stal en bij de veterinaire keuring duurde het een paar seconden voor ik hem herkende.

Wat zag hij er prachtig uit; een heel andere pony, zo op zijn mooist. Bij de veterinair gedroeg hij zich voorbeeldig en hij rolde er zonder problemen doorheen. Zijn stokmaat bleek 91 cm, zijn pijpomvang 14 cm... een paar stevige onderdanen dus...

Op de tribune wachtend op wat komen ging, keken we naar de jonge mini's en na de middagpauze was het tijd voor de kleine maat. Lothian zat in de 2e rubriek en ik filmde zijn HK debuut met mijn mobieltje. Helaas mocht hij niet door naar de 2e bezichtiging, maar ik was heel erg trots op hem.

Wat een relaxte pony was hij toch gebleken de afgelopen weken. En wat heeft hij veel geleerd. Nu komt hij weer lekker naar huis, waar we hem laten castreren en hij weer bij onze eigen kudde kan lopen...


Mijn dank gaat uit naar Jos en Atie Aarts; zonder hen was ik nooit aan dit avontuur begonnen. Hij heeft het hartstikke goed gehad bij jullie en ik had het niet willen missen!

Ook Albert, Joëlle en hun dream team: hartelijk dank voor het klaarmaken, toiletteren en voorbrengen van onze Lothian. Hij zag er Super uit!!

Arianne, heel erg bedankt voor je support en je filmpjes en Sandra en Guusje voor jullie steun en lieve woorden.

En last but not least: mijn Mart, steun en toeverlaat en luisterend oor. Love you!

Foto: Leontien Ruissen

0