Shetlandponystal Oberon

Click here to edit subtitle

Geboortes op Stal Oberon (2)

Op deze bladzijde gaan we gewoon verder met de bij ons geboren veulens.
Isabeau: het ondeugendste veulen met de mooiste naam. Ze kwam ter wereld op een mooie zonnige dag tegen een uur of 5 's middags. We hadden Bernice al de hele dag in de gaten gehouden vanuit huis, maar ook nu verraste ze ons weer met een supersnelle bevalling.
Beau was net als haar volle zus Harley, vlot in de benen en lustte wel een slokje.
Het duurde wat langer voor haar moeder zich lekkerder voelde, omdat we moesten wachten op een vervangende veearts, daar de onze op vakantie was.
Gelukkig knapte Bernice weer snel op en konden we met z'n allen weer genieten van het jonge grut.
Locksley, het eerste veulen van onze Gravin kwam een paar dagen te vroeg en we hadden het niet aan zien komen. Het is bij zo'n eersteling altijd een verrassing, want elke merrie geeft een naderende geboorte op haar eigen manier aan. Gravin liep met Bernice en Yessamine  (van Sandra) in de drachtige merrie wei, in het hoge gras te feesten. De wei ligt direct achter ons huis en toen ik uit het raam keek zag ik haar onrustig door de wei draven. Aangezien de andere twee niet reageerden, kreeg ik het vermoeden dat zij weeën had. Voor de zekerheid de "geboorte emmer" gepakt, camera en mobiel en richting wei. Ze was al knap bezweet en wilde tussen het draven door steeds dicht bij me staan. Het arme dier wist natuurlijk ook niet wat haar overkwam. San gebeld en die was vlot hier, waarna het niet lang meer duurde voor haar vliezen braken en de bevalling zich inzette. We hadden nog even twijfel over de ligging van het hoofdje, maar nadat ik met behulp van aanwijzingen van San even gevoeld had en ik het neusje wel kon voelen, hebben we Gravin verder met rust gelaten. De kleine man kwam vlot ter wereld en was bijzonder snel in de benen en aan de melkbar. Martin heeft zijn naam bedacht; we zijn heel erg blij met Locksley. 

Lothian, ons bonte wondertje en het halfbroertje van Locksley. Maandagmiddag had Bernice al weeën, maar een en ander zette niet door. Dus voor de nacht toch maar naar stal gedaan zodat ik haar met de camera in de gaten kon houden. Tegen half 3 werd ze weer even onrustig, maar een uurtje later stopte dat weer. Dinsdagochtend weer vroeg naar buiten gedaan; Bernice bevalt toch het liefste in de wei hebben we gemerkt. Ze was flink aan het kegelen en de verwachting was toch wel dat ze vandaag zou bevallen. Tegen de middag liep er melk langs haar benen maar het duurde nog tot tegen half zes eer de geboorte echt op gang kwam. Evenals haar vorige 3 veulens ging de bevalling zeer snel; nog even een hoefje bijgehaald dat terug gebogen zat in het geboorte kanaal en daar was Lothian. Een knappe bonte hengst, waar we heel erg blij mee zijn.

Het wordt een feestje in de wei om naar te kijken wanneer de broers elkaar vinden om mee te spelen.

Bernice rolde deze keer zonder veel ongemak door haar naweeën, dankzij de snelle komst van onze dierenarts Molenaar die haar een pijnstiller kwam geven. We gaan ervan genieten!